Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft met verbazing kennisgenomen van het voornemen van de coalitie om de huren voor sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 te bevriezen. Dit wijkt af van de recentelijk gemaakte sectorafspraken.
Wij zijn van mening dat het herhaaldelijk ingrijpen van de politiek op de ontwikkeling van de huur de beschikbaarheid van geborgde leningen voor woningcorporaties onder druk zet.
De huurbevriezing heeft een directe impact op de kasstromen van corporaties. Dit betekent dat de exploitatie van de sociale huurwoningen direct wordt geraakt. Als dit voornemen door de Ministerraad wordt overgenomen, komen de leencapaciteit en daarmee de investeringen van woningcorporaties onder druk. Uit eerste doorrekeningen blijkt dat er sprake is van een daling van enkele tientallen miljarden aan investeringsruimte voor woningcorporaties. Gevolg hiervan is dat er substantieel minder geld beschikbaar is voor nieuwbouw en de verduurzaming van de huidige woningvoorraad.
De afgelopen jaren hebben wij gezien dat meer dan eens is ingegrepen in de hoogte van de huren, de belangrijkste inkomstenbron van corporaties. Om nieuwe financiering te kunnen blijven borgen is een stabiele en voorspelbare groei van de huurinkomsten essentieel. Die voorspelbaarheid is hiermee in het geding. WSW onderzoekt de impact van de voorgenomen huurbevriezing op de huidige en toekomstige afgegeven borgingsplafonds. Daarnaast zal WSW onderzoeken of er als gevolg van afnemende voorspelbaarheid buffers in het stelsel moeten worden ingebouwd, om een toekomstbestendige borging te kunnen garanderen.