WSW geborgde leningen komen in aanmerking voor 0% risicoweging onder CRR

Publicatiedatum: 13-02-2018

WSW geborgde leningen komen in aanmerking voor een 0% risicoweging onder de Capital Requirements Regulation (CRR – Regulation (EU) No 575/2013) (standaardbenadering). Dat is de uitkomst van een WSW-analyse die door De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) aan de huidige regelgeving en WSW-voorwaarden is getoetst. Dit is goed nieuws voor corporaties, omdat financiering met geborgde leningen van banken en andere financiers zoals institutionele partijen en beleggingsinstellingen duurder zou worden als dit niet het geval zou zijn.

Lees hier het memo dat aan DNB is voorgelegd.

Basel III

De CRR is de Europese implementatie van de in Bazel III overeengekomen mondiale regels voor kapitaalvereisten voor kredietinstellingen (banken). Banken moeten op basis van de CRR berekenen hoeveel eigen vermogen (kapitaal) ze als risicobuffer moeten aanhouden per lening. Hoe meer kapitaal ze moeten aanhouden per lening, hoe duurder een lening zal zijn. Vanuit het perspectief van de corporatie is het daarom wenselijk dat WSW geborgde leningen voor een 0% risicoweging in aanmerking komen.

Solvency II

Eind 2015 toetste WSW al bij DNB of door WSW geborgde leningen in aanmerking komen voor de nul procent risicofactor (standaardformule) onder Solvency II, de Europese regelgeving voor verzekeraars.
 

Lees hier het nieuwsbericht uit februari 2016 waarin de legal opinion staat die WSW hiervoor liet opstellen.

Deel deze pagina