Nieuwsbericht
Media

Borgstelsel kan investeringen in duurzaamheid aan, veel corporaties niet

maandag 5 februari 2018

Het borgstelsel is voldoende robuust om investeringen in duurzaamheid naar gemiddeld label B in 2021 door woningbouwcorporaties te dragen, maar het raakt wel de grenzen. Na deze investeringen is er nog maar beperkt financiële ruimte voor verdere ambities in de sector.

Voor 148 corporaties die goed zijn voor €3,7 miljard van de € 9,4 miljard aan benodigde investeringen (40%) is deze inspanning een stap te ver. WSW ziet hier te grote financiële en bedrijfsmatige risico’s om deze investeringen geborgd te financieren. 

Dat zijn de twee belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat WSW deed naar de duurzaamheidsinvesteringen door woningbouwcorporaties om in 2021 gemiddeld energielabel B te halen. Uit dit onderzoek blijkt verder dat de regionale verschillen in haalbaarheid van de duurzaamheidsambitie groot zijn en bovendien ook niet alleen beperkt tot de woningmarktregio’s Amsterdam en Rotterdam/Den Haag: zeven van de in totaal 19 woningmarktgebieden kunnen de volledige benodigde investeringen aan. 

WSW presenteerde eerder al de hoofdlijnen van het onderzoek op een recent SOM-seminar. Deze presentatie vindt u hier