
Overige informatie
Andere informatie die WSW naar gemeenten stuurt betreft de volgende onderwerpen:
1. Corporaties met sterk verhoogd risico
Zodra WSW de corporatie op basis van zijn risicobeoordeling classificeert als een corporatie met een sterk verhoogd risico, dan informeren wij de gemeenten die vermeld zijn in de geborgde leningovereenkomsten van die corporatie. Zodra deze corporatie naar het oordeel van WSW geen sterk verhoogd risico meer heeft informeren wij de betreffende gemeenten wederom.
2. Borging acuut en onvoorzien liquiditeitstekort
Wanneer WSW een lening borgt voor een acuut en onvoorzien liquiditeitstekort bij een corporatie dan informeren wij de gemeente(n) die vermeld zijn in de geborgde leningovereenkomsten van de corporatie. Zie ook bijlage I bij het Reglement van Deelneming van WSW voor de mogelijkheid om een dergelijke lening te borgen.
3. Aanwijzing
Wanneer WSW een aanwijzing wil geven aan een corporatie dan overleggen wij hierover vooraf met de gemeenten waarin de corporatie werkzaam is. Over het resultaat van de aanwijzing informeren wijk de gemeenten achteraf. Dit is conform artikel 14 van het Reglement van Deelneming van WSW.
4. Nieuwe lening onder achtervangovereenkomst
WSW informeert de gemeenten voor iedere nieuwe geborgde leningovereenkomst waarin de gemeente is vermeld, maar waarop de gemeente niet meetekent. Wij doen dit per brief en wij richten ons tot de contactpersoon bij de gemeente die bekend is bij onze backoffice (backoffice@wsw.nl).
5. Verstrijken achtervangovereenkomst
WSW informeert de gemeente drie maanden voor het einde van de looptijd dat de generieke achtervangovereenkomst van de gemeenten afloopt in het geval de gemeente deze heeft gelimiteerd naar tijd.
6. Limitering naar bedrag bijna vol
WSW informeert de gemeente wanneer het gelimiteerde bedrag voor meer dan 90% is gebruikt in het geval de gemeente een achtervangovereenkomst heeft gelimiteerd naar bedrag.
Informatie uit andere bronnen
Naast informatie van WSW staan gemeenten ook nog andere bronnen ter beschikking die hen informatie kunnen geven over individuele corporaties.
Het betreft voor gemeenten de volgende informatie:
- Elke corporatie is verplicht de gemeente jaarlijks vóór 1 november te informeren over onder andere de voorgenomen activiteiten in de eerstvolgende 5 jaren. De corporatie heeft daarover ook elk jaar een gesprek met het college van burgemeester en wethouders in de gemeente waarin zij actief is (artikelen 43 en 44 Woningwet 2015), (artikelen 38-39 van het Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting 2015).
- Elke corporatie publiceert jaarlijks het eigen jaarverslag met bijbehorende jaarrekening, alsmede een volkshuisvestingsverslag (artikelen 35-38 Woningwet 2015), (artikelen 30 en 32 van het Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting 2015).
- De Autoriteit woningcorporaties (Aw) publiceert jaarlijks een aantal aanvullende documenten/ analyses over iedere afzonderlijke corporatie.